Mošnje 40, 4240 Radovljica (04) 532 55 80 tatjana.pretnar@guest.arnes.si

Novice

03. 10. 2023

Teden otroka: Zakaji in zatoji radovednosti

Ta teden v Sloveniji obeležujemo Teden otroka. Tema letošnjega tedna, ki ga vsako leto organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije, je letos Radovednost, in sicer nosi naslov Zakaji in zatoji radovednosti.

Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se »aktiviramo« in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj.

Za otroke in mlade je radovednost razvojna značilnost, ki jo kažejo s spraševanjem in željo po odkrivanju nečesa novega. Radovedni smo do vsega, kar počnemo in opazujemo. Radovednost nam pomaga odkrivati in razumeti svet.

Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj”, odgovor pa se najpogosteje začne z “zato”. In zato tudi takšen naslov letošnje osrednje teme.

Miha Kos, ustanovitelj in vodja ljubljanske hiše eksperimentov ter  ambasador Tedna otroka 2023 je o radovednosti povedal:

“Brez radovednosti človeštvo ne bi preživelo. Radovednost rodi ustvarjalnost, ta pa naprej inovativnost in podjetništvo. Vendar to ne gre čisto samo od sebe. Potrebno je vlagati energijo, ki se ji reče: »USTVARJANJE VARNEGA OKOLJA ZA DELANJE NAPAK«! Lastne napake so najboljša šola, saj se na njih učimo. Na lastnih – ne na tujih. Zato je tako pomembno, da napake dopuščamo, jih nagrajujemo in nikakor ne kaznujemo. Dopuščanje napak pomeni spodbujanje radovednosti, ustvarjalnosti in učenja. Že Einstein je dejal: »Kdor še nikoli ni naredil napake, še nikoli ni ustvaril ničesar novega.”

V šoli bomo tudi letos učencem omogočili, da se v Tednu otroka še bolj sliši njihov glas. Starejši učenci bodo imeli v sredo ob 13. uri prvi sklic šolske skupščine v tem šolskem letu, v petek si bodo učenci 6. in 7. razreda v kinu ogledali film Dancing Queen, učenci 8. in 9. razreda pa film Moj brat lovi dinozavre. Pripravili bomo tudi slavnostni sprejem prvošolcev. Mlajši učenci bodo iskali odgovore na zanimiva vprašanja, ki spodbujajo radovednost ter spoznavali delo gasilcev.

Naj nas letos radovednost vodi na poti pridobivanja znanja na čim večih šolskih področjih. Zakaj? Zato!

Mentorici šolske skupnosti Nataša Zonik in Jelka Berce


Datoteka za prenos:

Teden otroka: Zakaji in zatoji radovednosti slika 1