Mošnje 40, 4240 Radovljica (04) 532 55 80 tatjana.pretnar@guest.arnes.si

Novice

27. 10. 2023

Leti, leti Čebelica – že 70 let

"Danes je marsikaj drugače, a še vedno verjamo v moč prave, dobre besede in trdno vemo, da knjiga ne bo umrla, dokler bodo živeli ljudje. Vsemu navkljub!"

(Kristina Brenkova ob 50. obletnici zbirke Čebelica)

Čebelica je najstarejša slovenska slikaniška knjižna zbirka, ki izhaja pri Založbi Mladinska knjiga že od leta 1953. Njena prva urednica je bila Kristina Brenkova, ki je zbirki izbrala tudi ime. Prva izdana Čebelica je pravljica Rdeča kapica bratov Grimm s prelepimi ilustracijami Marlenke Stupica. Od ustanovitve do danes je izšlo že 478 Čebelic, skupno število natisnjenih izvodov pa je preseglo 6 milijonov. Pravljice, zgodbice, pesmice in uganke v knjižicah majhnega formata so namenjene predvsem najmlajšim bralcem. Častna pokroviteljica letošnje 70. obletnice zbirke je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

Ob tem jubileju je Založba Mladinska knjiga v sodelovanju s Knjižnico Otona Župančiča v Ljubljani v sredo, 25. oktobra 2023, pripravila slavnostno prireditev. Na slovesnosti so podelili priznanje in nagrado za sodelovanje na natečaju Leti, leti že 70 let, ki je potekal pod okriljem revije Ciciban in Cicido, poleg vrtca Vodmat in družini Likozar tudi učenkam in učencem 2. c naše šole. Z velikim navdušenjem so skupaj s starši in starimi starši poiskali in zbrali z domačih knjižnih polic več kot 250 Čebelic ter v naši učilnici pripravili razstavo. Nekaj Čebelic je za našo razstavo izbrala naša šolska knjižničarka Alenka Vurnik. Otroci so se zelo razveselili povabila na slovesnost ter nagrade – imenitnih sedem prazničnih Čebelic. Srečali smo se tudi z nekaterimi ustvarjalci in soustvarjalci letošnjih Čebelic – z Marjanco Jemec Božič, Andrejem Rozmanom – Rozo, Jelko Godec Schmidt, Evelino Umek in Hano Stupica, ki so v nove Čebelice napisali posvetilo in se podpisali. Andrej Rozman – Roza nas je v pravljični svet popeljal z zabavno lutkovno predstavo po svoji zgodbi Balon Velikon. Za razstavo in nagrado nam je čestitala tudi predsednica države.

Pripravljanje razstave in slovesna prireditev, predvsem pa skupno druženje pri ogledovanju in branju Čebelic ter potovanje naše domišljije v vse kotičke sveta nam bo ostalo za vedno v lepem spominu.

Naj letijo , letijo … Čebelice … med mladimi bralci – "v večno veselje!"

(Hana Stupica ob letošnji obletnici v posvetilu Čebelice Pozabljiva Stonoga)

Katjuša Štefančič, učiteljica 2. c

Galerija slik