Mošnje 40, 4240 Radovljica (04) 532 55 80 tatjana.pretnar@guest.arnes.si

Novice

15. 11. 2023

Tradicionalni slovenski zajtrk, 17. november 2023

V okviru dneva slovenske hrane poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, za katerega je leta 2011 dala pobudo Čebelarska zveza Slovenije.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je torej že trinajsti po vrsti. Poteka pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Glavni namen projekta je, da vsi bolje spoznamo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, lokalnih pridelovalcev in se ob tem tudi zavemo pomena varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano.

Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj njihovo telo že zjutraj dobi vse potrebne hranilne snovi. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujemo za lažje delo v šoli.

Ta dan smo vsi slovenski osnovnošolci deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo živila lokalnih kmetov in dobaviteljev. V naši šoli nam v šolski kuhinji pripravijo med, maslo, mleko, črni kruh in jabolko.

Tudi ponudba ostalih obrokov je v tem tednu slovensko in lokalno obarvana. Na jedilniku so jedi tradicionalne slovenske kuhinje: prosena kaša, domača juha, govnač, ajmoht ali telečja obara, ajdovi žganci, jota s kranjsko klobaso, štruklji, jabolčni zavitek ali štrudl, blejska grmada...

Dan slovenske hrane obeležujemo tudi s številnimi spremljevalnimi aktivnostmi, ki potekajo v tem in naslednjem tednu. Pogovarjamo se o prehrani, družimo se s čebelarji, kmeti. Na to temo ustvarjamo in kuhamo.

Vsi skupaj si želimo, da bi dan slovenske hrane postal vsak dan!

Tradicionalni slovenski zajtrk, 17. november 2023 slika 1