Mošnje 40, 4240 Radovljica (04) 532 55 80 tatjana.pretnar@guest.arnes.si

Novice

06. 02. 2024

Dan varne rabe interneta

Danes obeležujemo dan varne rabe interneta. Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si so pripravili veliko aktivnosti, ki se bodo odvijale preko celega februarja, meseca varne rabe interneta.

Letošnji dan varne rabe interneta je posvečen problematiki spletnega nasilja. Spletno nasilje med mladostniki je velik izziv, kar šolski delavci in strokovnjaki, ki se vsakodnevno ukvarjamo z varnostjo interneta, ugotavljamo pri pogovorih z učenci. Safe.si opaža, da že učenci četrtih razredov osnovne šole redno pripovedujejo, da so bili žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja, posamezni primeri pa se pojavljajo tudi v nižjih razredih. Da so mladostniki močno vpleteni v spletno nasilje, kažejo tudi druge raziskave tega področja.

Zaskrbljujoče je, da mladostniki blažje oblike spletnega nasilja normalizirajo, a zaradi njega kljub temu trpijo. Prav tako je zakoreninjeno napačno in škodljivo prepričanje, da si je žrtev sama kriva, da je žrtev spletnega nasilja. Številni povzročitelji in priče medvrstniškega spletnega nasilja pa so prepričani, da je vse skupaj le šala in zabavno in se ne zavedajo, da žrtev zaradi tega trpi.

Da bi opozorili mladostnike, učitelje in starše na perečo problematiko spletnega nasilja, so na Safe.si v okviru dneva varne rabe interneta pripravili številne aktivnosti, s katerimi osveščajo o problematiki spletnega nasilja. Starše in učence vabimo, da se pridružite njihovim aktivnostim in tako pripomorete k prijaznejšemu internetu. Povezava do spletne strani: https://safe.si/.

Praznovanju dneva varne rabe interneta 6. februarja se je aktivno pridružila RTV Slovenija, ki bo do 10.2. prikazala številne oddaje o varni rabi interneta. V omenjenih vsebinah bodo opozorili na aktualna vprašanja v družbi, povezana z uporabo naprav z zasloni in interneta. Oddaje so namenjene otrokom, mladostnikom, učiteljem, staršem in starejšim.

Dan varne rabe interneta slika 1