Mošnje 40, 4240 Radovljica (04) 532 55 80 tatjana.pretnar@guest.arnes.si

Novice

11. 04. 2024

Hana Tia in Julija na nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru

V veliki dvorani Državnega zbora je v ponedeljek, 8. aprila, potekalo 34. zasedanje nacionalnega Otroškega parlamenta v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. 115 mladih parlamentarcev iz cele Slovenije, med njimi tudi naši devetošolki Hana Tia Srna ter Julija Koren, je razpravljalo o osrednji temi Duševno zdravje otrok in mladih oziroma o štirih podtemah: Kaj je duševno zdravje?, Vpliv okolja na moje duševno zdravje, Moji viri pomoči in Spremembe za krepitev mojega razvoja.

Mlade parlamentarce sta pozdravili in nagovorili predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič ter predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik.

Učenci so z delom v skupinah prišli do naslednjih ugotovitev: duševno zdravje je stanje počutja, ki nam omogoča, da uresničujemo svoje potenciale, se spopadamo s stresom in znamo uravnavati čustva glede na okoliščine. Če je duševno zdravje porušeno, lahko vodi tudi v različne bolezni in težave. Duševno zdravje je kompleksno. Vpliva tako na počutje in samopodobo kot tudi na izražanje čustev, dojemanje okolja, ... Duševno in čustveno zdrava oseba ima pozitivno samopodobo, pozitiven odnos do sebe in drugih. Nikoli ne smemo pozabiti, da smo do sebe prijazni in spodbujajoči, saj se vse začne pri nas samih. Duševno zdravje ne sme biti tabu, pogovor o duševnih težavah ni znak šibkosti, temveč znak zrelosti. Duševno zdravje moramo dati na isto raven kot telesno zdravje.

V razpravi v veliki dvorane Državnega zbora, ki je potekala po zaključenem delu v skupinah, so sodelovali tudi predsednik vlade, dr. Robert Golob, ministrica za zdavje dr. Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko, minister za  delo, družino, socialo in enake možnosti, Luka Mesec, generalna sekretarka z Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Janja Zupančič in številni drugi gostje, ki se poklicno ukvarjajo z duševnim zdravjem.

V program Otroški parlamenti je bilo v letošnjem letu vključenih 392 osnovnih šol. Mladi so imeli letos še eno pomembno nalogo, in sicer da izberejo novo temo na katero bodo debatirali prihodnji dve leti. Med 7 predlaganimi temami, ki so jim mladi parlamentarci namenili največ pozornosti, je za temo 35. nacionalnega Otroškega parlamenta, ki bo potekal v prihodnjem šolskem letu izbrana tema ŠOLSKI SISTEM – Problemi šolskega sistema, ocenjevanje, vpis v srednjo šolo, balast v učnih načrtih, primerjava šolskih sistemov v različnih državah.

Galerija slik